Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 6.10.2025-10.10.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek 06.10.2025 r.
| Szwedzki stół: Mleko waniliowe. Chleb z masłem, twarożek wiejski, kulki zakopiańskie wędzone, dżem. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony. Winogrono. 1,7, | Manna na rosole z wkładką mięsną. Ziemniaki puree Kociołek z kurczakiem z warzywami w sosie słodko-kwaśnym. Kompot wiśniowy.1,7,9 | Chleb mieszany (razowy, pszenny) z masłem, szynka krucha, pomidor, szczypiorek. Herbata owocowa. Ciastka owsiane. Sok naturalny. 1,3,7 |
Wtorek 07.10.2025 r. | Szwedzki stół: Grysik na mleku. Bułka paryska, masło, kabanosy drobiowe, ser żółty, jajecznica. Talerzyk warzyw: pomidorki koktajlowe, sałata, ogórek zielony. Sok” Pomarańczowa kraina” 1,3,7 | Zupa marchewkowa z kuskusem z wkładką mięsną. Kotlet mielony. Ziemniaki puree. Sałata masłowa w sosie winegret. Woda z cytrusem i siemieniem lnianym. 1,3,7,9 | Chleb żytni domowy z masłem, * twarożek ze szczypiorkiem. Papryka, pomidor malinowy. Kawa zbożowa. Kiwi. 1,7,8 |
Środa 08.10.2025 r. | Szwedzki stół: Kakao na mleku. Rogal, masło, serek homogenizowany waniliowy, miód, dżem. Talerzyk owoców: kiwi, banan, jabłko1,7 | Krem z białych warzyw z groszkiem ptysiowym. Kluski leniwe z masłem i cynamonem. Kalarepa do chrupania. Kompot porzeczkowy.1,3,7,9 | Bułka paryska, szynka z liściem, ogórek zielony, papryka czerwona. Mięta. Mus owocowo-warzywny „Aksamitny”. 1,7 |
Czwartek 09.10.2025 r. | Szwedzki stół: Kulki czekoladowe na mleku. Bułka kajzerka z masłem, ser salami, szynka gotowana, serek wypasiony. Talerzyk warzyw: roszponka, pomidorki koktajlowe, ogórek kiszony, 1,7 | Zupa pomidorowa z makaronem. Mięso wieprzowe w sosie własny. Kasza jęczmienna perłowa. Warzywa gotowane na parze. Kompot truskawkowy. 1,3,7,9 | Chleb razowy z masłem. pasztet drobiowy Jeremiasza, pomidor, szczypiorek. Kawa inka. Sok naturalny. Melon.1,3,7 |
Piątek 10.10.2025 r. | Szwedzki stół: Mleko z cynamonem. Bułka grahamka z masłem, mix wędlin, ser Favita plastry. Talerzyk warzyw: rukola, ogórek małosolny, pomidorki cherry, szczypiorek. Jabłko. Sok naturalny.1,7 | Krupnik ryżowy z zieleniną. Ryba Miruna w panierce. Ziemniaki puree. Surówka z kiszonej kapusty. Kompot wieloowocowy. 1,3,4,7,9 | Chleb mieszany (razowy, pszenny) z masłem. Ser żółty, pomidor malinowy, ogórek zielony. Chrupki bananowe. Melisa.1,7 Banan |
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne