Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.

Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.

Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.

Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.

Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.

Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.

Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.

Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.

Jadłospis 17.11.2025-21.11.2025

Dzień tygodnia 

Śniadanie 

Obiad 

Podwieczorek 

Poniedziałek 17.11.2025 r. 

 

 

Szwedzki stół: Płatki kukurydziane na mleku. Bułka grahamka, masło, paluszki serowe, polędwica sopocka, ser mozzarella. Talerzyk warzyw: Pomidor malinowy, papryka, ogórek zielony, rukola, szczypiorek. Sok naturalny. 1,7 

Zupa pieczarkowa z makaron. Ziemniaki puree. Filet z kurczaka w panierce. Mizeria z koperkiem. Kompot porzeczkowy. 1,3,7,9

Chleb żytni, masło, rzodkiewka, sałata, ogórek kiszony, pasta jajeczna. Herbata. Wafelek ryżowy. Śliwka. 1,7 

Wtorek 

18.11.2025 r. 

Szwedzki stół: Owsianka na mleku. Bułka kajzerka, rolada ustrzycka, *pasta z makreli, humus z suszonymi pomidorami. Rumianek. Talerzyk warzyw: kalarepa, pomidor, sałata. Mandarynka. 1,7 Sok owocowo-warzywny “Rokitek”. 1,7 

Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą białą. Kluski leniwe z cynamonem polane masłem klarowanym. Surówka z marchewki, jabłka i słonecznika. Kompot wieloowocowy. 1,7,9 

Chleb mieszany (graham i pszenny) masło, schab kozacki, ogórek zielony, szczypiorek, pomidorki koktajlowe. Bawarka. Owoce suszone. 1,7

Środa 

19.11.2025 r. 

Szwedzki stół: Kawa inka z mlekiem. Chleb razowy, masło, jajecznica ze szczypiorkiem. *twarożek z rzodkiewką, ser gouda. Talerzyk warzyw: roszpunka, oliwki, papryka czerwona. 1,3,7

Zupa wiśniowa z makaronem. Ziemniaki puree. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym.  Kalarepka do chrupania. *Cytronada.1,3,7,9 

Bagietka chłopska, masło, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, szczypiorek. Herbata truskawkowa. Banan. Mus “Magiczny”. 1,7

Czwartek 

20.11.2025 r. 

Szwedzki stół: Kawa zbożowa Kujawianka z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło *twarożek grecki, dżem, Ser Delisser naturalnyTalerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka. Sok naturalny. 1,7 

Zupa koperkowa z ryżem. Ziemniaki puree. Ryba w jajku. Surówka z kapusty kiszonej. Kompot truskawkowy. 1,3,4,7,9

Chleb mazurski z masłem. Ogórek zielony, szynka. Melisa. Herbatniki zbożowe. Gruszka. 1,7 

Piątek 

21.11.2025 r. 

Szwedzki stół: Budyń na mleku. Chleb wieloziarnisty, masło, mix wędlin, ser żółty, serek homogenizowany. Herbata z cytryną. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek, sałata. Sok naturalny. 1,6,7 

Krupniczek z ziemniakami i zieleniną. Ryż na sypko. Kolorowy kociołek z warzywami i filetem z indyka.  Kompot z wiśni. 1,7,9

Chałka z masłem, miód, dżem, ciastka maślane. *Koktajl bananowy. Herbata owocowa. Melon. 1,7 

 

Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola

Alergeny:

  1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
  2. Skorupiaki i produkty pochodne;
  3. Jaja i produkty pochodne;
  4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
  5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
  6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
  7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
  8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
  9. Seler i produkty pochodne;
  10. Gorczyca i produkty pochodne;
  11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
  12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
  13. Łubin i produkty pochodne;
  14. Mięczaki i produkty pochodne