Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 12.05-16.05.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek 12.05.2025 r.
| Szwedzki stół: Mleko waniliowe. Bułka paryska, masło, mix wędlin(szynka krucha, kabanos), ser mozzarella, *twarożek śmietankowy. Pomidor, rukola. Winogrono. 1,7,10 | Zupa krem z białych warzyw z grzanką. Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Buraczki gotowane. Kompot z porzeczki. 1,3,7,9, | Chleb mieszany (pszenny, razowy) z masłem. Kiełbasa krakowska. Rzodkiewka, szczypiorek. Kawa zbożowa na mleku. Chrupki kukurydziane. Jabłko. 1,7,10 |
Wtorek 13.05.2025 r.
| Szwedzki stół: Kasza jaglana na mleku. Chleb marchewkowy, masło, „Szynka drewnem wędzona, ser żółty, ser „Wypasiony”. Pomidor koktajlowy, ogórek zielony. Sok owocowo-warzywny, swieży,1-dniowy Królewski (jabłko, marchew, cytryna) 1,7, | Rosół z makaronem z zieleniną. Ziemniaki puree z koperkiem. Udko z kurczaka grillowane. Sałata lodowa z sosem jogurtowym. Kompot z truskawki.1,3,7,9, | Chleb graham z masłem.*Sałatka jarzynowa. Bawarka. Herbatnik zbożowy/biszkopty. Banan. 1,3,7 |
Środa 14.05.2025 r. | Szwedzki stół: Mleko z cynamonem, miodem. Bułka maślana, masło, miód, dżem, twarożek z jabłkiem prażonym. Talerzyk owoców: Jabłko, kiwi, arbuz. 1,7,11 | Zupa pomidorowa z makaronem, zieleniną. Ziemniaki puree. Pieczone nuggetsy w panierce kukurydzianej. Surówka z młodej kapusty.*Cytrynada. 1,3,7,9, | Chleb żytni z masłem. Ser salami, ogórek zielony, szczypiorek. Herbata z cytryną, imbirem. Wafel ryżowy. Gruszka. 1,7,
|
Czwartek 15.05.2025 r. | Szwedzki stół: Kakao. Bułka kajzerka z masłem, ”Szynka kozacka”, *pieczeń rzymska(wyrób własny), ser „Favita” Pomidor, papryka czerwona. Jabłko. 1,7, | Zupa z brokułów z ziemniakami. Ryż na sypko. Wołowina w sosie cebulowym. Surówka z marchwi i pora z jogurtem naturalnym. Woda z siemieniem lnianym, miodem. 1,3,4,7,9, | Chleb pszenno-żytni z masłem. *Twarożek z rzodkiewką. Melisa. Pomarańcza. 1,7, |
Piątek 16.05.2025 r.
| Szwedzki stół: Kulki czekoladowe na mleku. Chleb pszenno-żytni, masło, jajko gotowane, kiełbaska rajska, *sałatka z makreli z kukurydzą. Pomidor cherry, ogórek zielony, szczypiorek. Melisa. Melon. 1,3,5,7, | Krupniczek z ziemniakami kaszą quinoa. Pampuchy z sosem jogurtowo-truskawkowym. Kalarepka do chrupania. Kompot wieloowocowy. 1,7,9, | Chleb mieszany(graham, razowy) z masłem. Parówka z szynki(100% mięsa), pomidor, szczypiorek. Bawarka. Jabłko. Ciastko owsiane. 1,7, |
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne