Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 20.01-24.01.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 20.01.2025 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka paryska, masło, ser żółty, szynka gotowana, kabanos. Ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,7, | Zupa kartoflanka. Naleśnik z dżemem. Marchewka do chrupania Kompot wieloowocowy. 1,3,7,9, | Bułka mieszana (kajzerka, graham) z masłem. *Twarożek z prażonym jabłkiem. Rumianek. Ciastko zbożowe 50g. 1,7, Pomarańcza.
|
WTOREK 21.01.2025 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Manna na mleku. Chleb graham, masło, jajko gotowane ze szczypiorkiem, ser biały krojony, szynka krucha. Pomidor koktajlowy, ogórek zielony. Melon. 1,3,7, | Zupa jarzynowa z ziemniakami. Kasza jęczmienna perłowa na sypko. Gulasz wieprzowy. Surówka z czerwonej kapusty. Kompot z porzeczki. 1,7,9, | Chleb wiejski z masłem. Szynka drewnem wędzona. Pomidor. Szczypiorek. Herbatnik maślany. Bawarka. Winogrono. 1,7,10, |
ŚRODA 22.01.2025 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Kulki wielozbożowe na mleku. Chleb razowy, masło, pasztet wieprzowy , ser salami, ser mozarella. Talerzyk warzyw: pomidor, papryka czerwona, sałata, szczypiorek. Herbata owoce leśne. 1,3,5,7, | Zupa pomidorowa z ryżem. Kotlet mielony. Ziemniaki z koperkiem. Mizeria. Kompot wiśniowy. 1,3,7,9, | Rogal z masłem, miodem. Kakao. Banan. Musiak owocowy. 1,7, |
CZWARTEK 23.01.2025 r. | SZWEDZKI STÓŁ; Kakao z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, *pasta z jaja ze szczypiorkiem, twarożek granulowany wiejski, *sałatka z tuńczyka, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Brzoskwinia. 1,4,7, | Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym. Kluski leniwe. Sałatka owocowa. Woda z pomarańczą. 1,3,7,9, | Chleb z masłem. Polędwica sopocka. Salsa z pomidora ze szczypiorkiem, cebulką. Herbata. Jabłko. 1,7, |
PIĄTEK 24.01.2025 r.
| SZWEDZKI STÓŁ; Płatki ryżowe na mleku. Chleb kukurydziany, masło, *pasta z wędliny, ser żółty, przysmak góralski. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek. Woda z miodem . 1,7, | Zupa koperkowa z makaronem gwiazdka. Ziemniaki purée. Ryba w jajku. Surówka z kapusty kiszonej. Kompot z jabłka. 1,3,4,7,9, | Kisiel cytrynowy. Bagietka żytnia z masłem. Serek waniliowy. Kawa zbożowa na mleku. 1,7, Mandarynka.
|
- Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
- *przygotowywane w kuchni przedszkola
- Alergeny:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne