Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 17.11.2025-21.11.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|
Poniedziałek 17.11.2025 r.
| Szwedzki stół: Płatki kukurydziane na mleku. Bułka grahamka, masło, paluszki serowe, polędwica sopocka, ser mozzarella. Talerzyk warzyw: Pomidor malinowy, papryka, ogórek zielony, rukola, szczypiorek. Sok naturalny. 1,7 | Zupa pieczarkowa z makaron. Ziemniaki puree. Filet z kurczaka w panierce. Mizeria z koperkiem. Kompot porzeczkowy. 1,3,7,9 | Chleb żytni, masło, rzodkiewka, sałata, ogórek kiszony, pasta jajeczna. Herbata. Wafelek ryżowy. Śliwka. 1,7 |
Wtorek 18.11.2025 r. | Szwedzki stół: Owsianka na mleku. Bułka kajzerka, rolada ustrzycka, *pasta z makreli, humus z suszonymi pomidorami. Rumianek. Talerzyk warzyw: kalarepa, pomidor, sałata. Mandarynka. 1,7 Sok owocowo-warzywny “Rokitek”. 1,7 | Barszcz biały z ziemniakami i kiełbasą białą. Kluski leniwe z cynamonem polane masłem klarowanym. Surówka z marchewki, jabłka i słonecznika. Kompot wieloowocowy. 1,7,9 | Chleb mieszany (graham i pszenny) masło, schab kozacki, ogórek zielony, szczypiorek, pomidorki koktajlowe. Bawarka. Owoce suszone. 1,7 |
Środa 19.11.2025 r. | Szwedzki stół: Kawa inka z mlekiem. Chleb razowy, masło, jajecznica ze szczypiorkiem. *twarożek z rzodkiewką, ser gouda. Talerzyk warzyw: roszpunka, oliwki, papryka czerwona. 1,3,7 | Zupa wiśniowa z makaronem. Ziemniaki puree. Gołąbki z młodej kapusty w sosie pomidorowym. Kalarepka do chrupania. *Cytronada.1,3,7,9 | Bagietka chłopska, masło, kiełbasa krakowska, rzodkiewka, szczypiorek. Herbata truskawkowa. Banan. Mus “Magiczny”. 1,7 |
Czwartek 20.11.2025 r. | Szwedzki stół: Kawa zbożowa Kujawianka z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło *twarożek grecki, dżem, Ser Delisser naturalny. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka. Sok naturalny. 1,7 | Zupa koperkowa z ryżem. Ziemniaki puree. Ryba w jajku. Surówka z kapusty kiszonej. Kompot truskawkowy. 1,3,4,7,9 | Chleb mazurski z masłem. Ogórek zielony, szynka. Melisa. Herbatniki zbożowe. Gruszka. 1,7 |
Piątek 21.11.2025 r. | Szwedzki stół: Budyń na mleku. Chleb wieloziarnisty, masło, mix wędlin, ser żółty, serek homogenizowany. Herbata z cytryną. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek, sałata. Sok naturalny. 1,6,7 | Krupniczek z ziemniakami i zieleniną. Ryż na sypko. Kolorowy kociołek z warzywami i filetem z indyka. Kompot z wiśni. 1,7,9 | Chałka z masłem, miód, dżem, ciastka maślane. *Koktajl bananowy. Herbata owocowa. Melon. 1,7
|
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne

