Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 23.12-27.12.2024
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 23.12.2024 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka paryska, masło, ser mozarella, ser „Wypasiony”, szynka „Filecik jak masełko”. Pomidor, rzodkiewka, szczypiorek. 1,7, Sok naturalny tłoczony na zimno. | Kartoflanka. Makaron z sosem meksykańskim. Ogórek kiszony. Kompot z wiśni. 1,3,7,9, | Chleb powszedni z masłem. Ser żółty. Papryka czerwona. Rumianek.1,7, Ananas. |
WTOREK 24.12.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Kakao na mleku. Chleb, masło, kiełbasa krakowska. Ogórek zielony. Banan. 1,7, | Zupa jarzynowa, ziemniakami. Naleśnik z dżemem. Marchewka do chrupania. Woda z cytrusem. 1,3,7,9, | Chleb, masło, szynka mielona, rzodkiewka. Herbata. Jabłko. 1,7, |
ŚRODA 25.12.2024 r. |
| Dzień wolny |
|
CZWARTEK 26.12.2024 r. |
| Dzień wolny |
|
PIĄTEK 27.12.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Kakao. Chleb powszedni ,masło, twarożek ze szczypiorkiem. Pomidor. Brzoskwinia. 1,7, | Zupa jarzynowa. Ziemniaki. Jajko sadzone. Marchewka gotowana. Kompot z owoców mieszanych. 1,3,7,9, | Chleb powszedni, masło, szynka gotowana, ogórek kiszony. Herbata. Jabłko. 1,7, |
Jadłospis 30.12.2024-3.01.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 30.12.2024 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Płatki owsiane na mleku. Bułka paryska z masłem. Kiełbasa krakowska, ser biały krojony, miód. ogórek kiszony, pomidor, Rumianek. Mandarynka. 1,7, | Zupa koperkowa z ziemniakami. Kasza bulgur na sypko. Filet z indyka krojony w sosie jogurtowym z zieleniną. Warzywa gotowane. Kompot wiśni. 1,7,9, | Chleb z masłem. *Pasta z jaja, rzodkiewka, szczypiorek. Herbata z truskawki. Herbatnik wielozbożowy. Jabłko. 1,3,7, |
WTOREK 31.12.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Kawa inka z mlekiem. Chleb z masłem. serek ‘Favita”, ser mozarella plastry, ser żółty. Pomidor, papryka czerwona. Sok naturalny. 1,7, | Zupa warzywna z mięsem, ziemniakiem. Makaron z serem z polewą truskawkową. Marchewka do chrupania. Kompot z truskawki. 1,3,7,9, | Chleb z masłem. Szynka gotowana. Ogórek zielony. Herbata po angielsku. Owoce suszone. 1,7,
|
ŚRODA 01.01.2025 r. |
| Dzień wolny |
|
CZWARTEK 02.01.2025 r. | SZWEDZKI STÓŁ; Manna na mleku. Bułka graham, masło, ser wiejski granulowany, dżem. Pomidor, rzodkiewka. Jabłko. 1,7, | Krupnik z kaszą jęczmienną. Ziemniaki puree. Jajko w sosie musztardowym. Fasolka gotowana. Kompot z truskawki. 1,3,7,9, | Chleb z masłem. Szynka gotowana. Ogórek kiszony. Kawa inka. Pomarańcza. 1,7, |
PIĄTEK 03.01.2025 r.
| Kakao na mleku. Chleb z masłem. Szynka mielona, miód, *twarożek śmietankowy. Papryka, ogórek zielony, szczypiorek. Melisa. Gruszka 1,7, | Ryżanka z zieleniną. Ziemniaki z koperkiem. Ryba w jajku. Surówka z kapusty kiszonej. Kompot z wieloowocowy. 1,3,7,9, | Chleb z masłem. Ser salami. Pomidor ze szczypiorkiem. Melisa słodzona miodem. Jabłko. 1,7, |
- Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
- *przygotowywane w kuchni przedszkola
- Alergeny:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne