KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.

Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.

Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.

Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.

Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.

Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.

Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.

Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.

Jadłospis 18.10.2021 – 22.10.2021

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK  18.10.2021 r.

 

 

SZWEDZKI  STÓŁ; Gronola na mleku. Bułka paryska, masło, ser żółty, mix wędlin, miód. Talerzyk warzyw: Ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka czerwona, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,2,6,7,8,

Rosół z makaronem z zieleniną. Ziemniaki z koperkiem. Pałka z kurczaka pieczona w rękawie  z ziołami. Surówka z kapusty pekińskiej z  jabłkiem z jogurtem naturalnym. Kompot śliwkowy. 1,2,3,4,8,

Chleb razowy z masłem. *Sałatka jarzynowa. Herbatnik maślany. Herbata z cytryną. Banan.  1,2,3,4,8,

WTOREK

19.10.2021 r.

 

SZWEDZKI  STÓŁ; Mleko waniliowe. Bułka graham, masło, jajko gotowane ze szczypiorkiem, *twarożek z koperkiem, dżemolada z marchewką. Pomidor koktajlowy, ogórek zielony, kalarepa. Winogrono. 1,2,8,

Zupa z ciecierzycy z ziemniakami. Kasza bulgur na sypko. Kolorowy kociołek z warzywami (cukinia, marchew, papryka żółta) z wołowiną. Kompot porzeczkowy. 1,2,3,8,

Chleb powszedni z masłem. Pasztet "Mistrza Jeremiego”. Pomidor ze szczypiorkiem. Herbata po angielsku. Jabłko. 1,2,4,8,

ŚRODA

20.10.2021 r.

SZWEDZKI  STÓŁ; Kulki wielozbożowe na mleku. Chleb z niskim indeksem glikemicznym, masło, ser mozarella kuleczki, szynka  z czarnuszką bez konserwantów, serek "Przysmak góralski". Talerzyk warzyw: rzodkiewka,  pomidor, papryka czerwona, sałata, szczypiorek. Herbata owoce leśne. 1,2,7,8,

Zupa koperkowa z ziemniakami. Uszka z kapustą  z masełkiem, cebulką. Warzywa gotowane na parze. Kompot z wiśni. 1,2,3,8,

Chleb mazurski z masłem. *Pasta z  jaja. Ogórek zielony. Herbata z cytryną. Jogurt "MIAMU" 125g. Melon. 1,2,4,8,

CZWARTEK

21.10.2021 r.

SZWEDZKI  STÓŁ; Kakao z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, *smalczyk z fasoli, twaróg ziarnisty wiejski, serek salami, pomidor, rzodkiewka, papryka. Śliwka. 1,2,6,8,

Obiad zaplanowały dzieci z grupy fioletowej; Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym. Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Mizeria. Woda z pomarańczą. 1,2,3,4,8,

Chleb powszedni z masłem. Szynka "Własnego wyrobu". Pomidor ze szczypiorkiem. Kawa inka z mlekiem. Jabłko. 1,2,8,

PIĄTEK

22.10.2021 r.

 

SZWEDZKI  STÓŁ; Kukurydzianka na mleku. Chleb razowy, masło, kiełbasa szynkowa, ser żółty, dżem  z wiśni. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek. Woda z miodem. 1,2,

Zupa marchewkowa z kuskusem. Ziemniaki z koperkiem. Ryba (miruna) w jajku. Surówka z kiszonej kapusty z olejem rzepakowym. Kompot z truskawki. 1,2,3,4,5,

Bułka kajzerka z masłem. *Twarożek z prażonym jabłkiem. Rumianek. Mandarynka. Baton owsiany. 1,2,8,

·       Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

·       Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

·       *przygotowywane w kuchni przedszkola

·       Alergeny:

o   1-nabiał

o   2-gluten

o   3-seler

o   4-jaja

o   5-ryba

o   6-kakao

o   7-orzechy

o   8-laktoza