Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 01.03.2021 – 05.03.2021
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 08.03.2021 r. |
|
|
|
WTOREK 09.03.2021 r.
| BUFET SZWEDZKI: Kawa zbożowa na mleku. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, polędwica sopocka, kabanos, miód, ser "Delisser". Talerz warzyw; pomidor cherry, ogórek zielony, rzodkiewka, roszponka. 1,2, | Krupniczek z warzywami tartymi. Ziemniaki puree z koperkiem. Ryba po grecku. Kompot z jagody. 1,2,3,4,5 | Kisiel owocowy na gęsto z kleksem serka homogenizowanego. Mięta. Chrupki Flips. Banan. Wafelek. 1,2, |
ŚRODA 10.03.2021 r. | BUFET SZWEDZKI: Płatki wielozbożowe na mleku. Chleb razowy, masło, serek Salami, szynka gotowana, paluszki serowe. Ogórek kiszony, sałata masłowa, pomidor. Herbata z maliny. Jabłko. 1,2,6 | Pieczarkowa z makaronem i zieleniną. Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Surówka z marchewki, papryki czerwonej ze słonecznikiem z jogurtem naturalnym. Woda pomarańczowa słodzona miodem. 1,2,3,4, | Bułka kajzerka z masłem. *Twarożek z pomidorem, czosnkiem. Herbata owocowy sad. Baton owsiany. Mandarynka. 1,2, |
CZWARTEK 11.03.2021 r. | BUFET SZWEDZKI: Mleko waniliowe. Bułka graham, masło, humus vegański z pomidorem, ser mozarella plastry, ser żółty. Pomidor, papryka żółta, rzodkiewka, szczypiorek. Melisa. Gruszka. 1,2, | Obiad zaplanowały dzieci z grupy niebieskiej. Żurek z ziemniakami i jajem. Kluski leniwe z cukrem trzcinowym. Marchewka do chrupania. Woda z cytrusem. 1,2,4 | Chleb powszedni z masłem. Szynka wiejska, ogórek kiszony, szczypiorek. Bawarka. Herbatnik wielozbożowy. Melon. 1,2, |
PIĄTEK 12.03.2021 r.
| BUFET SZWEDZKI: Owsianka na mleku. Chleb wieloziarnisty z dynią, masło, *twarożek z prażonym jabłkiem, dżem z moreli, serek "Zakopiańskie specjały”. Talerz owoców: mandarynka, kiwi, winogrono bezpestkowe, banan. 1,2, | Pomidorowa z makaronem. Ziemniaki puree z koperkiem. Jajko sadzonym. Mizeria z jogurtem naturalnym. Kompot wieloowocowy. 1,2,,3,4 | Chleb wieloziarnisty z masłem. *Pasta z wędliny. Pomidor ze szczypiorkiem. Herbata owocowa. Jabłko. Sok owocowy 200ml. |
· Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. · Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy) · *przygotowywane w kuchni przedszkola · Alergeny: o 1-nabiał o 2-gluten o 3-seler o 4-jaja o 5-ryba o 6-kakao |