Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.

Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.

Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.

Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.

Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.

Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.

Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.

Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.

Jadłospis 24.01 - 28.01.2021

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

24.01.2022 r.

SZWEDZKI  STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka paryska, masło, ser salami, *twarożek z koperkiem, dżem. Pomidor, ogórek zielony, kalarepa. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,2,8,

Zupa z soczewicy z ziemniakami. Ryż na sypko. Kolorowy kociołek z mięsem drobiowym z  warzywami (cukinia, papryka, pieczarka, kukurydza, marchew) z filetem z indyka. Kompot porzeczkowy. 1,2,3,8,

Chleb graham z masłem. Ser "Delisser". Sałata masłowa. Rumianek. Gruszka. 1,2,8,

WTOREK

25.01.2022 r.

 

SZWEDZKI  Stół: Owsianka na mleku. Bułka graham, masło,  jajko gotowane ze szczypiorkiem, mix wędlin, miód. Talerzyk warzyw: Ogórek kiszony, rzodkiewka, pomidor koktajlowy, szczypiorek. Banan. 1,2,8,

Jarzynowa z  ziemniakami. Makaron z twarogiem polany polewą jogurtowo-owocową. Kalarepka do chrupania. Woda z cytrusem z miodem. 1,2,3,4,8,

Chleb powszedni z masłem. Parówka z szynki (100%mięsa), ketchup. Papryka czerwona. Herbata z cytryną. Jabłko. 1,2,8,

ŚRODA

26.01.2022 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Kulki wielozbożowe na mleku. Chleb z niskim indeksem glikemicznym, masło, ser mozarella kuleczki, szynka  z czarnuszką bez konserwantów, serek "Przysmak góralski”. Talerzyk warzyw: rzodkiewka,  pomidor, papryka czerwona, sałata, szczypiorek. Herbata owoce leśne. 1,2,6,7,8,

Zupa marchewkowa z kuskusem. Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Warzywa gotowane. Kompot z agrestu. 1,2,3,4,8,

Chleb mazurski z masłem. *Pasta z  jaja. Ogórek zielony. Kawa inka. Baton twarogowy. Pomarańcza. 1,2,4,8,

CZWARTEK

27.01.2022 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Kakao z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, *smalczyk z fasoli, twaróg ziarnisty wiejski, ser żółty, kalarepa, rzodkiewka, papryka. Melon. 1,2,6,8,

Kartoflanka. Łazanki z mięsem, kapustą kiszoną. Marchewka do chrupania. Kompot z wiśni. 1,2,3,4,8,

Chleb powszedni z masłem. Szynka krucha. Pomidor ze szczypiorkiem. Bawarka. Jabłko. 1,2,8,

PIĄTEK

28.01.2022 r.

 

SZWEDZKI  STÓŁ: Manna na mleku. Chleb razowy, masło, * pasta z wędliny, dżem  z wiśni. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek. Woda z miodem. 1,2,4,8,

Obiad zaplanowały dzieci z grupy fioletowej: Zupa "Shreka" z groszkiem ptysiowym, zieleniną. Ziemniaki puree. Ryba w jajku. Surówka z warzyw mieszanych z jabłkiem. Kompot z truskawki. 1,2,3,4,5,8,

Bułka kukurydziana z masłem. *Twarożek z prażonym jabłkiem. Mięta. Mandarynka. 1,2,8,

·       Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

·       Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

·       *przygotowywane w kuchni przedszkola

·       Alergeny:

o   1-nabiał

o   2-gluten

o   3-seler

o   4-jaja

o   5-ryba

o   6-kakao

o   7-orzechy

o   8-laktoza