Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 8.12.2025-12.12.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|
Poniedziałek 08.12.2025 r.
| Szwedzki stół: Mleko waniliowe. Bułka paryska, z masłem, ser żółty, szynka konserwowa, serek wypasiony. Talerzyk warzyw: pomidor malinowy, sałata, rzodkiewka. Sok naturalny. 1,7 | Zupa ziemniaczana. Spaghetti z mięsem w sosie pomidorowym Ogórek kiszony. Kompot agrestowy. 1,3,7,9 | Chleb mieszany (razowy, pszenny) z masłem. Parówki z szynki, ketchup, ogórek zielony. Herbata owocowa. Ciastka owsiane. Winogrono. 1,3,7 |
Wtorek 09.12.2025 r. | Szwedzki stół: Płatki kukurydziane na mleku. Bułka maślana, miód, serek waniliowy, masło, powidła śliwkowe. Talerzyk owoców: mandarynka, brzoskwinia, ananas. 1,6,7 | Zupa pomidorowa z ryżem. Kasza jęczmienna. Gulasz wieprzowy. Sałatka z ogórka kiszonego z jabłkiem. Kompot wisniowy. 1,3,7,9 | Chleb żytni domowy z masłem, szynka krucha. Ogórek zielony, pomidor malinowy, szczypiorek. Kawa zbożowa. Batonik crunchy. Sok owocowo-warzywny. 1,7,8 |
Środa 10.12.2025 r. | Szwedzki stół: Kakao na mleku. Chleb żytni domowy, masło, ser zakopiański gałka, szynka drobiowa, serek wiejski. Talerzyk warzyw: pomidor, rukola, ogórek zielony, papryka. Mus owocowo-warzywny.1,7 | Zupa kalafiorowa z ziemniakami. Kluski na parze z sosem jogurtowo- owocowym. Marchewka do chrupania. Woda z siemieniem lnianym i cytrusem. 1,3,7,9 | Bułka słodka z kruszonką. Herbata. Jabłko. 1,7 |
Czwartek 11.12.2025 r. | Szwedzki stół: Płatki wielozbożowe na mleku. Bułka grahamka z masłem. Rolada ustrzycka, kiełbasa od gospodarza, serek wyśmienity. Sok naturalny. Talerzyk warzyw: oliwki, roszponka pomidor malinowy. 1,7 | Zupa koperkowa z makaronem. Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Buraczki zasmażane. Kompot truskawkowy. 1,3,7,9 | Bułka kajzerka z masłem. Pasztet drobiowy, pomidor, szczypiorek. Sok naturalny. Banan. 1,3,7 |
Piątek 12.12.2025 r. | Szwedzki stół: Mleko z cynamonem. Chleb pszenny z masłem, paluszki serowe, jajko gotowane z kleksikiem majonezu, ser Favita. Talerzyk warzyw: papryka, kalarepa, sałata. Sok naturalny. 1,7 | Obiad wigilijny Barszcz czerwony z uszkami z mięsem. Ryba Miruna w jajku i bułce tartej. Kapusta z grochem. Pierogi z serem. Kompot z suszu. 1,3,4,7,9 | II śniadanie Chleb graham z masłem. Szynka, pomidor malinowy, ogórek zielony. Melisa. Mandarynka. 1,7 |
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne

