Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 27.10.2025-31.10.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|
Poniedziałek 27.10.2025 r.
| Szwedzki stół: Płatki ryżowe na mleku. Bułka paryska, masło, ser mozzarella kuleczki, szynka Herbowa, ser żółty. Talerzyk warzyw: pomidor koktajlowy, ogórek małosolny, kiełki rzodkiewki. Sok wieloowocowy. 1,7 | Zupa z soczewicy z makaronem. Placki z jabłkami. Kalarepa do chrupania. Kompot agrestowy. 1,3,7,9 | Chleb powszedni z masłem. Twarożek ze szczypiorkiem, ogórek zielony. Bawarka. Śliwka. 1,7 |
Wtorek 28.10.2025 r. | Szwedzki stół: Mleko cynamonowe. Rogal maślany, masło, dżem, serek waniliowy, miód. Talerzyk owoców: Winogrono bezpestkowe, pomarańcza, kiwi. 1,7 | Kapuśniak na wędzonce z ziemniakami. Kasza jęczmienna perłowa na sypko. Udziec z indyka w sosie. Ogórek małosolny. Woda z siemieniem lnianym i cytrusem. 1,7,9 | Chleb rodzinny wieloziarnisty, masło, szynka gotowana, pomidor malinowy, szczypiorek. Herbata. Sok „Kaprys”. 1,7,11 |
Środa 29.10.2025 r. | Szwedzki stół: Płatki kukurydziane z mlekiem. Chleb powszedni, masło, jajko gotowane ze szczypiorkiem, ser wędzony, kiełbasa szynkowa. Talerzyk warzyw: papryka, ogórek zielony. Mus „Pokusa”. 1,3,7 | Zalewajka z białą kiełbaską. Ziemniaki z koperkiem. Kotlet mielony. Mizeria. Kompot śliwkowy. 1,7,9 | Bułka grahamka z masłem. Pasztet „Mistrza Jeremiego”. Ogórek kiszony. Kawa zbożowa. Mandarynka. 1,7 |
Czwartek 30.10.2025 r. | Szwedzki stół: Kakao z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, twaróg ziarnisty wiejski, kabanosy drobiowe. Talerzyk warzyw:pomidor, rzodkiewka, ogórek małosolny. 1,7 | Zupa krem z dyni z grzankami. Ziemniaki puree. Ryba (Miruna) w jajku. Surówka z kiszonej kapusty. Kompot z wiśni. 1,3,4,7,9 | Kasza manna na mleku z musem owocowym. Chrupki kukurydziane. Bagietka chłopska z masłem, ser żółty. Banan. 1,7 |
Piątek 31.10.2025 r. | Szwedzki stół: Kulki wielozbożowe na mleku. Bułka kajzerka, masło, ser mozzarella kostka, polędwica sopocka, rolada ustrzycka. Talerzyk warzyw: pomidor, papryka, sałata, szczypiorek. 1,7,8 | Zupa marchewkowa z ryżem. Kluski leniwe z cynamonem. Surówka z marchewki z jabłkiem, słonecznikiem. Kompot z truskawki. 1,3,7,9 | Chleb mieszany z masłem. *Pasta z mięsa i jaja ze szczypiorkiem. Ogórek zielony. Melisa. Melon. 1,3,6,7 |
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne

