Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.

Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.

Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.

Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.

Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.

Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.

Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.

Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.

Jadłospis 27.11-1.12.2023

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

27.11.2023 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Płatki kukurydziane na mleku. Bułka paryska, masło, *twarożek z koperkiem, mix wędlin, miód. Talerzyk warzyw: Ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka czerwona, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,2,6,8,

Rosół z makaronem z zieleniną. Ziemniaki z koperkiem. Pałka z kurczaka pieczona w rękawie z ziołami. Surówka z marchewki ze słonecznikiem. Kompot śliwkowy. 1,2,3,

Chleb powszedni z masłem. *Sałatka jarzynowa. Herbatnik maślany. Bawarka. Mandarynka. 1,2,4,8,

WTOREK

28.11.2023 r.

 

SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka graham, masło, serek „Favita” śmietankowa, jajko gotowane, *pasta z tuńczyka. Pomidor, ogórek zielony. Jabłko. 1,2,4,5,8,

Kartoflanka. Kasza jęczmienna perłowa na sypko. Kolorowy kociołek z warzywami z indykiem. Kompot porzeczkowy. 1,2,3,8,

Chlebek oliwkowy z masłem. Kisiel owocowy z kleksem z serka waniliowego. Herbatnik ‘Petit”. Herbata owocowa. Banan. 1,2,8,

ŚRODA

29.11.2023 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Owsianka na mleku. Chleb powszedni, masło, ser mozarella, szynka z drobiu, serek "Przysmak góralski". Ogórek kiszony, kalarepa. 1,2,6,8,

Zupa pomidorowa z makaronem. Ziemniaki z koperkiem Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Mizeria. Kompot z jabłka. 1,2,3,4,8,

Chleb żytni z dynią z masłem. Twaróg plastry. Pomidor, szczypiorek. Herbata z cytryną. Melon.  1,2,8,

CZWARTEK

30.11.2023 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Kakao z mlekiem. Chleb graham, masło, dżem, twaróg ziarnisty wiejski, ser salami, ogórek zielony, rzodkiewka, Pomarańcza. 1,2,6,8,

Zupa krem z kalafiora z grzanką. Ziemniaki z koperkiem. Ryba (miruna) w jajku. Sałata masłowa z sosem jogurtowo-śmietanowym. Kompot z truskawki. 1,2,3,4,5,8,

Chleb powszedni z masłem. Polędwica miodowa. Papryka czerwona. Bawarka. Jabłko. 1,2,8,

PIĄTEK

01.12.2023 r.

 

SZWEDZKI STÓŁ: Budyniowa na mleku. Chleb razowy, masło, szynka „Herbowa”,*pasta jajeczna ze szczypiorkiem, dżem  z wiśni. Rzodkiewka, ogórek kiszony. Jabłko. 1,2,4,8,

Obiad zaplanowały dzieci z grupy zielonej. Zupa buraczkowa z ziemniakami. Kluski leniwe z cukrem brązowym. Kalarepka do chrupania. Woda z siemieniem lnianym, cytrusem. 1,2,4,8,

Bułka kajzerka z masłem. Kiełbaska rajska. Pomidor. Kawa zbożowa na mleku. Brzoskwinia.  1,2,8,

  • Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
  • *przygotowywane w kuchni przedszkola
  • Alergeny:
    • 1-nabiał
    • 2-gluten
    • 3-seler
    • 4-jaja
    • 5-ryba
    • 6-kakao
    • 7-orzechy
    • 8-laktoza