Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.

Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.

Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.

Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.

Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.

Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.

Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.

Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.

Jadłospis 20.01-24.01.2025

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

20.01.2025 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka paryska, masło, ser żółty, szynka gotowana, kabanos. Ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,7,

Zupa kartoflanka. Naleśnik z dżemem. Marchewka do chrupania Kompot wieloowocowy. 1,3,7,9,

Bułka mieszana (kajzerka, graham) z masłem. *Twarożek z prażonym jabłkiem. Rumianek. Ciastko zbożowe 50g. 1,7, Pomarańcza.

 

WTOREK

21.01.2025 r.

 

SZWEDZKI STÓŁ: Manna na mleku. Chleb graham, masło, jajko gotowane ze szczypiorkiem, ser biały krojony, szynka krucha. Pomidor koktajlowy, ogórek zielony. Melon. 1,3,7,

Zupa jarzynowa z ziemniakami. Kasza jęczmienna perłowa na sypko. Gulasz wieprzowy. Surówka z czerwonej kapusty. Kompot z porzeczki. 1,7,9,

Chleb wiejski z masłem. Szynka drewnem wędzona. Pomidor. Szczypiorek. Herbatnik maślany. Bawarka. Winogrono. 1,7,10,

ŚRODA

22.01.2025 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Kulki wielozbożowe na mleku. Chleb razowy, masło, pasztet wieprzowy , ser salami, ser mozarella. Talerzyk warzyw: pomidor, papryka czerwona, sałata, szczypiorek. Herbata owoce leśne. 1,3,5,7,

Zupa pomidorowa z ryżem. Kotlet mielony. Ziemniaki z koperkiem. Mizeria. Kompot wiśniowy. 1,3,7,9,

Rogal z masłem, miodem. Kakao. Banan. Musiak owocowy. 1,7,

CZWARTEK

23.01.2025 r.

SZWEDZKI STÓŁ; Kakao z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, *pasta z jaja ze szczypiorkiem, twarożek granulowany wiejski, *sałatka z tuńczyka, ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Brzoskwinia.  1,4,7,

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym. Kluski leniwe. Sałatka owocowa. Woda z pomarańczą. 1,3,7,9,

Chleb z masłem. Polędwica sopocka. Salsa z pomidora ze szczypiorkiem, cebulką. Herbata. Jabłko. 1,7,

PIĄTEK

24.01.2025 r.

 

SZWEDZKI STÓŁ; Płatki ryżowe na mleku. Chleb kukurydziany, masło, *pasta z wędliny, ser żółty, przysmak góralski. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek.  Woda z miodem . 1,7,

Zupa koperkowa z makaronem gwiazdka. Ziemniaki purée. Ryba w jajku. Surówka z kapusty kiszonej. Kompot z jabłka. 1,3,4,7,9,

Kisiel cytrynowy. Bagietka żytnia z masłem. Serek waniliowy. Kawa zbożowa na mleku. 1,7, Mandarynka.

 

  • Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
  • *przygotowywane w kuchni przedszkola
  • Alergeny:
    1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
    2. Skorupiaki i produkty pochodne;
    3. Jaja i produkty pochodne;
    4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
    5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
    6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
    7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
    8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
    9. Seler i produkty pochodne;
    10. Gorczyca i produkty pochodne;
    11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
    12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
    13. Łubin i produkty pochodne;
    14. Mięczaki i produkty pochodne