Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 18.03-22.03.2024
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 18.03.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Kakao na mleku. Bułka paryska, masło, *twaróg ze szczypiorkiem, humus, dżem. Pomidor, rzodkiewka, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno bez konserwantów. 1,2,8, | Kartoflanka. Kasza jęczmienna perłowa na sypko. Gulasz wieprzowy. Surówka z kapusty białej z marchewką, zieleniną, jogurtem naturalnym. Kompot z wieloowocowy. 1,2,3,8, | Chleb powszedni z masłem. Szynka wieprzowa wiejska. Ogórek kiszony. Bawarka. Jabłko. 1,2,4,5, |
WTOREK 19.03.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Chleb powszedni, masło, jajko gotowane, ser salami, parówki wieprzowe. Talerz warzyw; pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata masłowa. 1,2,4,8, | Zupa pomidorowa z makaronem. Ziemniaki puree z koperkiem. Pieczeń rzymska wieprzowa w sosie pieczarkowym. Sałatka grecka. Kompot z brzoskwini i jabłka. 1,2,3,4,8, | Budyń waniliowy Rumianek. Ciastka owsiane maślane. Banan. 1,2,6,8, |
ŚRODA 20.03.2024 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Płatki wielozbożowe na mleku. Bułka paryska z masłem, kiełbasa krakowska, serek ’Wypasiony”, miód. Ogórek zielony, pomidor. Mięta. Jabłko. 1,2,7,8, | Krupniczek z warzywami tartymi, zieleniną, ziemniakiem. Makaron penne z rybą gotowaną z sosem musztardowo-cytrynowym. Brokuł gotowany. Kompot ze śliwki. 1,2,3,4,5,8, | Chleb powszedni z masłem. *Twarożek z pomidorem, świeżym czosnkiem. Herbata owocowa. Pomarańcza. 1,2,8, |
CZWARTEK 21.03.2024 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Kakao. Bułka graham ,masło, *Sałatka z makreli, szynka z drobiu, *pasta z jaja. Pomidor, papryka żółta, rzodkiewka, szczypiorek. Melisa Gruszka. 1,2,4,6,8, | Obiad zaplanowały dzieci z grupy żółtej: Barszcz biały z ziemniakami. Kluski parowe z sosem jogurtowo-truskawkowym. Marchewka do chrupania. Woda z siemieniem lnianym, cytrusem. 1,2,3,8, | Chleb żytni z masłem. Ser żółty. Ogórek kiszony, szczypiorek. Rumianek. Jabłko. 1,2,8, |
PIĄTEK 22.03.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Owsianka na mleku. Bułka maślana z masłem, dżem z moreli, *twarożek z miodem. Talerz owoców; kiwi, banan, jabłko. 1,2,8, | Zupa serowa z makaronem. Ziemniaki puree z koperkiem. Jajko sadzone. Mizeria z jogurtem naturalnym. Kompot wiśniowy. 1,2,3,4,8, | Bułka kajzerka z masłem. Szynka z czarnuszką. Pomidor ze szczypiorkiem. Bawarka. Owoce suszone. 1,2,8, |
- Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
- *przygotowywane w kuchni przedszkola
- Alergeny:
- 1-nabiał
- 2-gluten
- 3-seler
- 4-jaja
- 5-ryba
- 6-kakao
- 7-orzechy
- 8-laktoza