Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 22.12.2025-26.12.2025
| Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|
Poniedziałek 22.12.2025 r. | Szwedzki stół: Granola na mleku. Chleb powszedni, masło, ser żółty, szynka konserwowa, miód. Talerzyk warzyw: ogórek kiszony, pomidor malinowy, sałata masłowa. Sok naturalny.1,7 | Zupa krem pomidorowo- paprykowa z groszkiem ptysiowym. Placki z jabłkami z cukrem pudrem. Kalarepa do chrupania. 1,3,7,9 | Chleb graham z masłem. Parówki z szynki, ketchup, pomidorki koktajlowe. Melisa. Ananas. 1,7 |
Wtorek 23.12.2025 r. | Szwedzki stół: Jaglanka na mleku. Bułka grahamka, masło, kiełbasa krakowska sucha, twarożek ziarnisty, ser wędzony. Rzodkiewka, papryka, pomidor. Sok owocowo-warzywny. 1,7 | Zupa ogórkowa z ryżem. Kasza jęczmienna. Gulasz wieprzowy w sosie własnym. Fasolka szparagowa. Woda z siemieniem lnianym i cytrusem. 1,3,7,9 | Bułka kajzerka z masłem. Kabanos drobiowy, ogórek zielony, szczypiorek. Rumianek. Pomarańcza. 1,3,4,7 |
Środa 24.12.2025 r. | Dzień wolny | ||
Czwartek 25.12.2025 r. | Dzień wolny | ||
Piątek 26.12.2025 r. | Dzień wolny |
Jadłospis 29.12.2025-2.01.2026
| Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
|---|---|---|---|
Poniedziałek 29.12.2025 r. | Szwedzki stół: Płatki kukurydziane na mleku. Bułka paryska, masło, paluszki serowe, polędwica sopocka, ser mozzarella. Talerz warzyw: Pomidor malinowy, oliwki, ogórek zielony. Sok naturalny. 1,7 | Zupa zacierkowa. Ziemniaki pure. Ryba w jajku. Ogórek kiszony. Kompot wieloowocowy. 1,3,4,7,9 | Bułka kajzerka, masło, kiełbaski rajskie. Herbata. Pomidorki koktajlowe. Jabłko. 1,7 |
Wtorek 30.12.2025 r. | Szwedzki stół: Owsianka na mleku. Bułka maślana, masło, miód, dżem, serek waniliowy. Talerzyk owoców: kiwi, winogrono, mandarynka. 1,7 Sok owocowo-warzywny 1,7 | Kasza manna na rosole. Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Mizeria ze śmietaną. Kompot agrestowy.1,3,7,9 | Chleb żytni, masło, *twarożek ze szczypiorkiem, ogórek zielony. Bawarka. Owoce suszone. 1,7 |
Środa 31.12.2025 r. | Szwedzki stół: Kawa inka z mlekiem. Bułka paryska, masło, rolada ustrzycka, mini kuleczki mozarella, kiełbasa krakowska. Talerz warzyw: roszpunka, oliwki, papryka czerwona. Sok owocowo-warzywny. 1,7 | Zupa ziemniaczana. Naleśniki z dżemem, serem. Surówka z marchewki, jabłka. *Cytronada. 1,3,7,9 | Bagietka chłopska, masło, schab kozacki, ogórek kiszony. Herbata owocowa. Pomarańcza. 1,7 |
Czwartek 1.01.2026 r. | Dzień wolny | ||
Piątek 2.01.2026 r. | Szwedzki stół: Kulki wielozbożowe na mleku. Chleb powszedni, masło, szynka z liściem, ser Favita, ser żółty. Talerz warzyw: ogórek zielony, pomidorki chery, szczypiorek. Sok naturalny. 1,7 | Zupa koperkowa z makaronem. Ziemniaki puree. Kotlet z ryby. Surówka z kiszonej kapusty. Kompot z wiśni. 1,3,4,7,9 | Chleb razowy z masłem. Jajko gotowane z majonezem. Ogórek kiszony. Kiwi. 1,7 |
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne

