KLAUZULA INFORMACYJNA

Wypełniając obowiązek prawny uregulowany zapisami art. 13 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) Dz. U. UE . L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r, dalej jako „RODO”, informujemy, że:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.5 ust.2 RODO),
3. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
4. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
5. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
6. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
7. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
8. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
9. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu,
10. po zamknięciu okienka, do klauzuli informacyjnej masz dostęp w górnej części strony.
zapoznałem/zapoznałam się

Jadłospis

Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.

Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.

Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.

Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.

Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.

Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.

Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.

Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.

Jadłospis 10.05.2021 – 14.05.2021

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK  10.05.2021 r.

 

 

BUFET SZWEDZKI: Gronola na mleku. Bułka paryska, masło,*twaróg grecki, mix wędlin. Pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,2,6,7,

Obiad zaplanowały dzieci z grupy fioletowej: Zupa jarzynowa z ziemniakami, zieleniną z mięsem drobiowym. Ołatki z cukrem trzcinowym z kleksem z jogurtu naturalnego. Marchewka do chrupania. Cytronada. 1,2,3,4,

Chleb wiejski kanapkowy z masłem. Pasztet "Mistrza Jermiego", papryka czerwona. Herbata z cytryną. Mus jabłkowy 100g. 1.2.4,

WTOREK

11.05.2021 r.

 

BUFET SZWEDZKI: Kakao na mleku. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, pasta ze słonecznika vege, powidła śliwkowe, ser żółty. Talerz warzyw; ogórek kiszony, ogórek zielony, rzodkiewka, sałata masłowa. 1,2,

Zupa krem z pomidora,  papryki z groszkiem ptysiowym. Ziemniaki. Kotlet mielony. Warzywa gotowane. Kompot jabłkowy. 1,2,3,4,

Bułka graham z masłem. Szynka z czarnuszką, rzodkiew biała. Rumianek. Winogrono bezpestkowe. 1,2,

ŚRODA

12.05.2021 r.

BUFET SZWEDZKI: Płatki wielozbożowe  na mleku. Chleb powszedni, masło, paluszek serowy, paprykarz warzywny, miód. Pomidor cherry, kalarepka, pomidor. Herbata  z maliny. Gruszka. 1,2,

Kartoflanka z zieleniną. Łazanki z mięsem. Surówka z marchewki i jabłka z słonecznikiem z   jogurtem naturalnym. Woda pomarańczowa słodzona miodem. 1,2,3,4,

Chleb lniany z masłem. Twaróg plastry półtłusty , pomidor, szczypiorek. Kawa zbożowa na mleku. Ciastko maślane. Jabłko. 1,2,

CZWARTEK

13.05.2021 r.

BUFET SZWEDZKI: Kawa zbożowa 'Kujawianka" na mleku. Chleb graham, masło, szynka wieprzowa, *twarożek z koperkiem, humus. Pomidor, papryka żółta, rzodkiewka, szczypiorek. 1,2,

Barszcz ukraiński  ziemniakami. Pierogi z serem. *Mus jabłkowy z cynamonem. Kompot z truskawki. 1,2,3,

Chleb powszedni z masłem.*Pasta z mięsa i jaja ze szczypiorkiem, ogórek kiszony. Orzechy nerkowca. Melisa. Melon. 1,2,4,7,

PIĄTEK

14.05.2021 r.

 

BUFET SZWEDZKI: Owsianka na mleku. Chleb domowy ,masło, serek wędzony, dżem, jajko gotowane. Melisa. Talerz warzyw; pomidor, ogórek kiszony, sałata masłowa. 1,2,4,

Krupniczek z komosą ryżową z warzywami tartymi. Ziemniaki puree. Ryba soute. Surówka z ogórka kiszonego z miodem, musztardą, cebulką. Kompot z śliwkowy.

1,2,3,4,

Bułka maślana z masłem z miodem. Kakao. Jogurt owocowy 150g. Jabłko. 1,2,6,

·         Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.

·         Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)

·         *przygotowywane w kuchni przedszkola

·         Alergeny:

o   1-nabiał

o   2-gluten

o   3-seler

o   4-jaja

o   5-ryba

o   6-kakao

o   7-orzechy