Informacja Administratora

Na podstawie art. 13 ust. 1 i 2 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), Dz. U. UE. L. 2016.119.1 z dnia 4 maja 2016r., dalej RODO informuję:
1. dane Administratora i Inspektora Ochrony Danych znajdują się w linku „Ochrona danych osobowych”,
2. Pana/Pani dane osobowe w postaci adresu IP, są przetwarzane w celu udostępniania strony internetowej oraz wypełnienia obowiązków prawnych spoczywających na administratorze(art.6 ust.1 lit.c RODO),
3. jeżeli korzysta Pan/Pani z odnośnika na stronie będącego adresem e-mail placówki to zgadza się Pan/Pani na przetwarzanie danych w celu udzielenia odpowiedzi,
4. dane osobowe mogą być przekazywane organom państwowym, organom ochrony prawnej (Policja, Prokuratura, Sąd) lub organom samorządu terytorialnego w związku z prowadzonym postępowaniem,
5. Pana/Pani dane osobowe nie będą przekazywane do państwa trzeciego ani do organizacji międzynarodowej,
6. Pana/Pani dane osobowe będą przetwarzane wyłącznie przez okres i w zakresie niezbędnym do realizacji celu przetwarzania,
7. przysługuje Panu/Pani prawo dostępu do treści swoich danych osobowych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania lub prawo do wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania,
8. ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych,
9. podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest fakultatywne (dobrowolne) w celu udostępnienia strony internetowej,
10. Pana/Pani dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanym procesom podejmowania decyzji przez Administratora, w tym profilowaniu.
zamknij

Jadłospis

Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.

Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.

Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.

Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.

Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.

Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.

Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.

Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.

Jadłospis 22.04-26.04.2024

Dzień tygodnia

Śniadanie

Obiad

Podwieczorek

PONIEDZIAŁEK

22.04.2024 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka paryska, masło, ser żółty, ser „Favita” plastry, twarożek granulowany. Ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,2,8,

Zupa z soczewicy z ziemniakami. Kasza bulgur na sypko. Kolorowy kociołek z warzywami. Kompot porzeczkowy. 1,2,3,8,

 

Chleb razowy z masłem. Szynka gotowana. Pomidor. Szczypiorek. Herbatnik maślany. Bawarka. Banan. 1,2,8,

WTOREK

23.04.2024 r.

 

SZWEDZKI STÓŁ: Płatki ryżowe na mleku. Bułka graham, masło, jajko gotowane ze szczypiorkiem, ser mozzarella, paluszek serowy. Pomidor koktajlowy, ogórek zielony. Winogrono. 1,2,4,8,

Zupa marchewkowa z kuskusem. Ziemniaki puree. Kotlet szarpany. Surówka z kapusty pekińskiej z cebulką, jabłkiem. Kompot wieloowocowy. 1,2,3,4,8,

Kisiel owocowy. Serek waniliowy. Ciastko owsiane. Rumianek. Jabłko. 1,2,4,6,8,

ŚRODA

24.04.2024 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Grysik na mleku. Chleb powszedni, masło, szynka Herbowa bez konserwantów, twaróg krojony, dżem. Talerzyk warzyw: rzodkiewka, pomidor, papryka czerwona, sałata, szczypiorek. Herbata owoce leśne. 1,2,8,

Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym. Ziemniaki puree. Pulpet w sosie pomidorowym. Fasolka zielona gotowana. Woda z siemieniem lnianym z cytrusem. 1,2,3,4,8,

Bułka kajzerka z masłem. Ser salami. Ogórek zielony. Herbata. Pomarańcza. 1,2,8,

CZWARTEK

25.04.2024 r.

SZWEDZKI STÓŁ: Kakao z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, kabanos drobiowy, *twarożek z pomidorem, *pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, rzodkiewka. Mandarynka. 1,2,5,8,

Ryżanka z zieleniną. Ziemniaki z koperkiem. Ryba po grecku. Kompot z wiśni. 1,2,3,5,8,

Chleb powszedni z masłem. Szynka krucha. Salsa z pomidora ze szczypiorkiem, cebulką. Kawa inka z mlekiem. Jabłko. 1,2,8,

PIĄTEK

26.04.2024 r.

 

SZWEDZKI STÓŁ; Kukurydzianka na mleku. Chleb graham, masło, kiełbasa szynkowa, ser żółty. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek. Woda z miodem. 1,2,8,

Zupa koperkowa z ziemniakami. Naleśnik z twarogiem. Marchewka do chrupania. Kompot z truskawki. 1,2,3,4,8,

Chleb mazurski z masłem. *Pasta z mięsa i jaja ze szczypiorkiem. Ogórek zielony. Herbata po angielsku. Melon. 1,2,4.8.

  • Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
  • Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
  • *przygotowywane w kuchni przedszkola
  • Alergeny:
    • 1-nabiał
    • 2-gluten
    • 3-seler
    • 4-jaja
    • 5-ryba
    • 6-kakao
    • 7-orzechy
    • 8-laktoza