Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 23.06-27.06.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek 23.06.2024 r.
| Szwedzki stół; Kawa inka na mleku. Bułka paryska, masło, *twaróg ze szczypiorkiem, szynka krucha, dżem. Pomidor, rzodkiewka, szczypiorek. Jabłko. 1,7, | Barszcz biały na kiełbasie. Ryż paraboliczny na sypko. Kociołek z mięsem wieprzowym z warzywami(cukinia, papryka czerwona, brokuł, marchew). Kompot wieloowocowy. 1,3,7,9, | Chleb razowy z masłem. *Pasta z jaja. Ogórek zielony. Bawarka. Arbuz. 1,3,7, |
Wtorek 24.06.2024 r.
| Szwedzki stół: Mleko waniliowe. Chleb pszenno-żytni, masło, jajko gotowane, ser salami, szynka „Kresowa”. Talerz warzyw; pomidor koktajlowy, ogórek kiszony, rzodkiewka, sałata masłowa. Sok jednodniowy Pomarańczowa kraina(jabłko, pomarańcza, seler naciowy). 1,3,7, | Zupa wiśniowa z makaronem. Ziemniaki puree z koperkiem. Kotlet mielony. Sałatka grecka. *Lemoniada. 1,3,7,9, | Budyń waniliowy. Mięta. Bagietka z masłem. Banan. 1,7, |
Środa 25.06.2024 r. | Szwedzki stół; Płatki wielozbożowe na mleku. Bułka paryska z masłem, *twarożek z pomidorem, serek ’Wypasiony”, miód. Ogórek zielony, pomidor. Mięta. Jabłko. 1,7, | Krupniczek z warzywami tartymi, zieleniną, ziemniakiem. Makaron świderki z sosem bolognese. Ogórek kiszony. Kompot z wieloowocowy. 1,3,7,9, | Chleb mieszany(pszenno-żytni, graham) z masłem. Kiełbaski rajskie. Papryka czerwona. Kawa zbożowa na mleku. Brzoskwinia. 1,7, |
Czwartek 26.06.2024 r. | Szwedzki stół: Kakao. Bułka kajzerka, masło, przysmak góralski, szynka z drobiu, serek wiejski granulowany. Pomidor, rzodkiewka, szczypiorek. Gruszka. 1,7, | Zupa ogórkowa z ryżem. Kluski leniwe z masłem klarowanym. Kalarepka do chrupania. Woda z siemieniem lnianym, cytrusem. 1,3,7,9, | Chleb żytni z masłem. Ser żółty. Ogórek zielony, szczypiorek. Rumianek. Jabłko. 1,7, |
Piątek 27.06.2024 r.
| Szwedzki stół: Kukurydzianka na mleku. Bułka maślana z masłem, dżem z moreli, *twarożek z miodem. Talerz owoców; nektarynka, banan, jabłko.1,7, | Zupa jarzynowa. Ziemniaki puree z koperkiem. Ryba w jajku. Surówka z warzyw mieszanych. Kompot wiśniowy. 1,3,7,9, | Chleb pszenno-żytni z masłem. Pasztet „Mistrza Jeremiego”. Pomidor ze szczypiorkiem. Bawarka. Owoce suszone.1,7, |
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne