Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 22.04-26.04.2024
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 22.04.2024 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka paryska, masło, ser żółty, ser „Favita” plastry, twarożek granulowany. Ogórek kiszony, rzodkiewka, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,2,8, | Zupa z soczewicy z ziemniakami. Kasza bulgur na sypko. Kolorowy kociołek z warzywami. Kompot porzeczkowy. 1,2,3,8,
| Chleb razowy z masłem. Szynka gotowana. Pomidor. Szczypiorek. Herbatnik maślany. Bawarka. Banan. 1,2,8, |
WTOREK 23.04.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Płatki ryżowe na mleku. Bułka graham, masło, jajko gotowane ze szczypiorkiem, ser mozzarella, paluszek serowy. Pomidor koktajlowy, ogórek zielony. Winogrono. 1,2,4,8, | Zupa marchewkowa z kuskusem. Ziemniaki puree. Kotlet szarpany. Surówka z kapusty pekińskiej z cebulką, jabłkiem. Kompot wieloowocowy. 1,2,3,4,8, | Kisiel owocowy. Serek waniliowy. Ciastko owsiane. Rumianek. Jabłko. 1,2,4,6,8, |
ŚRODA 24.04.2024 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Grysik na mleku. Chleb powszedni, masło, szynka Herbowa bez konserwantów, twaróg krojony, dżem. Talerzyk warzyw: rzodkiewka, pomidor, papryka czerwona, sałata, szczypiorek. Herbata owoce leśne. 1,2,8, | Zupa krem z dyni z groszkiem ptysiowym. Ziemniaki puree. Pulpet w sosie pomidorowym. Fasolka zielona gotowana. Woda z siemieniem lnianym z cytrusem. 1,2,3,4,8, | Bułka kajzerka z masłem. Ser salami. Ogórek zielony. Herbata. Pomarańcza. 1,2,8, |
CZWARTEK 25.04.2024 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Kakao z mlekiem. Chleb żytni naturalny na zakwasie, masło, kabanos drobiowy, *twarożek z pomidorem, *pasta z tuńczyka, ogórek kiszony, rzodkiewka. Mandarynka. 1,2,5,8, | Ryżanka z zieleniną. Ziemniaki z koperkiem. Ryba po grecku. Kompot z wiśni. 1,2,3,5,8, | Chleb powszedni z masłem. Szynka krucha. Salsa z pomidora ze szczypiorkiem, cebulką. Kawa inka z mlekiem. Jabłko. 1,2,8, |
PIĄTEK 26.04.2024 r.
| SZWEDZKI STÓŁ; Kukurydzianka na mleku. Chleb graham, masło, kiełbasa szynkowa, ser żółty. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek kiszony, szczypiorek. Woda z miodem. 1,2,8, | Zupa koperkowa z ziemniakami. Naleśnik z twarogiem. Marchewka do chrupania. Kompot z truskawki. 1,2,3,4,8, | Chleb mazurski z masłem. *Pasta z mięsa i jaja ze szczypiorkiem. Ogórek zielony. Herbata po angielsku. Melon. 1,2,4.8. |
- Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
- *przygotowywane w kuchni przedszkola
- Alergeny:
- 1-nabiał
- 2-gluten
- 3-seler
- 4-jaja
- 5-ryba
- 6-kakao
- 7-orzechy
- 8-laktoza