Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 27.11-1.12.2023
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 27.11.2023 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Płatki kukurydziane na mleku. Bułka paryska, masło, *twarożek z koperkiem, mix wędlin, miód. Talerzyk warzyw: Ogórek kiszony, rzodkiewka, papryka czerwona, szczypiorek. Sok naturalny tłoczony na zimno. 1,2,6,8, | Rosół z makaronem z zieleniną. Ziemniaki z koperkiem. Pałka z kurczaka pieczona w rękawie z ziołami. Surówka z marchewki ze słonecznikiem. Kompot śliwkowy. 1,2,3, | Chleb powszedni z masłem. *Sałatka jarzynowa. Herbatnik maślany. Bawarka. Mandarynka. 1,2,4,8, |
WTOREK 28.11.2023 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka graham, masło, serek „Favita” śmietankowa, jajko gotowane, *pasta z tuńczyka. Pomidor, ogórek zielony. Jabłko. 1,2,4,5,8, | Kartoflanka. Kasza jęczmienna perłowa na sypko. Kolorowy kociołek z warzywami z indykiem. Kompot porzeczkowy. 1,2,3,8, | Chlebek oliwkowy z masłem. Kisiel owocowy z kleksem z serka waniliowego. Herbatnik ‘Petit”. Herbata owocowa. Banan. 1,2,8, |
ŚRODA 29.11.2023 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Owsianka na mleku. Chleb powszedni, masło, ser mozarella, szynka z drobiu, serek "Przysmak góralski". Ogórek kiszony, kalarepa. 1,2,6,8, | Zupa pomidorowa z makaronem. Ziemniaki z koperkiem Ziemniaki puree. Kotlet mielony. Mizeria. Kompot z jabłka. 1,2,3,4,8, | Chleb żytni z dynią z masłem. Twaróg plastry. Pomidor, szczypiorek. Herbata z cytryną. Melon. 1,2,8, |
CZWARTEK 30.11.2023 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Kakao z mlekiem. Chleb graham, masło, dżem, twaróg ziarnisty wiejski, ser salami, ogórek zielony, rzodkiewka, Pomarańcza. 1,2,6,8, | Zupa krem z kalafiora z grzanką. Ziemniaki z koperkiem. Ryba (miruna) w jajku. Sałata masłowa z sosem jogurtowo-śmietanowym. Kompot z truskawki. 1,2,3,4,5,8, | Chleb powszedni z masłem. Polędwica miodowa. Papryka czerwona. Bawarka. Jabłko. 1,2,8, |
PIĄTEK 01.12.2023 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Budyniowa na mleku. Chleb razowy, masło, szynka „Herbowa”,*pasta jajeczna ze szczypiorkiem, dżem z wiśni. Rzodkiewka, ogórek kiszony. Jabłko. 1,2,4,8, | Obiad zaplanowały dzieci z grupy zielonej. Zupa buraczkowa z ziemniakami. Kluski leniwe z cukrem brązowym. Kalarepka do chrupania. Woda z siemieniem lnianym, cytrusem. 1,2,4,8, | Bułka kajzerka z masłem. Kiełbaska rajska. Pomidor. Kawa zbożowa na mleku. Brzoskwinia. 1,2,8, |
- Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
- *przygotowywane w kuchni przedszkola
- Alergeny:
- 1-nabiał
- 2-gluten
- 3-seler
- 4-jaja
- 5-ryba
- 6-kakao
- 7-orzechy
- 8-laktoza