Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 15.09.2025-19.09.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
---|---|---|---|
Poniedziałek 15.09.2025 r.
| Szwedzki stół: Kulki czekoladowe na mleku. Bagietka chłopska, masło, *twaróg ze szczypiorkiem, szynka z drobiu, miód. Talerzyk warzyw: pomidor, rzodkiewka, ogórek zielony. Sok naturalny 1,7,8 | Zupa jarzynowa z ziemniakami i wkładką mięsną. Kluski na parze z sosem jogurtowo- truskawkowym Kompot agrestowy. 1,3,7,9 | Chleb razowy na miodzie. Jajko gotowane, pomidor, ogórek małosolny. Herbata z cytryną. Śliwka. 1,3,6,7 |
Wtorek 16.09.2025 r. | Szwedzki stół: Kukurydziana na mleku. Chleb graham, masło, kiełbasa szynkowa, ser żółty. Talerzyk warzyw: pomidor, papryka czerwona, sałata, szczypiorek, ogórek zielony. Herbata. Sok owocowo-warzywny „Czerwony smok”.1,6,7 | Zupa marchewkowa z kuskusem. Nagetsy w panierce. Ziemniaki puree. Kapusta zasmażana. Kompot porzeczkowy.1,7,9 | Rogal maślany z masłem. Budyń czekoladowy z wiśnią. Ciastko owsiane. Herbata owocowa. Banan. 1,7,8 |
Środa 17.09.2025 r. | Szwedzki stół: Kulki wielozbożowe na mleku. Bułka ze szpinakiem, masło, ser mozzarella, schab kozacki, serek „Przysmak góralski” Talerzyk warzyw: pomidor, sałata, ogórek kiszony, rzodkiewka. Herbata owoce leśne. 1,7,8 Jabłko | Kapuśniak z ziemniakami, zieleniną. Pierogi z mięsem z okrasą, cebulką smażoną. Kalarepa. *Cytronada. 1,7,9 | Chleb mieszany (razowy, powszedni) z masłem, ser żółty „Szynka z pieca”, ogórek zielony ze szczypiorkiem. Bawarka. Mus Magiczny.1,7 |
Czwartek 18.09.2025 r. | Szwedzki stół: Mleko waniliowe. Bułka paryska z masło, serek homogenizowany, dżem niskosłodzony, miód, ser żółty. Talerzyk warzyw: pomidorki koktajlowe, roszponka, ogórek zielony. Sok owocowy naturalny. 1,7 | Zupa koperkowa z ziemniakami. Kasza gryczana. Pulpeciki w sosie pomidorowym. Surówka z marchewki z olejem i słonecznikiem. Kompot truskawkowy. 1,7,9 | Chleb powszedni z masłem. Parówki (100% mięsa) ketchup, pomidor, szczypiorek. Rumianek. Borówka. 1,7 |
Piątek 19.09.2025 r. | Szwedzki stół: Kawa inka na mleku. Bułka grahamka, masło, mix wędlin parzona, ser” Favita” plastry, ogórek kiszony, pomidorki koktajlowe, szczypiorek. Talerzyk owoców: Winogrono bezpestkowe, gruszka, kiwi. 1,7,8 | Zupa buraczana z ziemniakami. Makaron penne z rybą (Miruna) w sosie białym. Brokuł gotowany. Kompot wieloowocowy. 1,3,4,7,9 | Kisiel owocowy z kleksikiem z serka waniliowego. Bagietka, masło, ser żółty. Melisa. Baton owsiany. Sok naturalny owocowy. 1,7 |
Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie. Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
Produkty oznaczone * są przygotowywane w kuchni przedszkola
Alergeny:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
- Skorupiaki i produkty pochodne;
- Jaja i produkty pochodne;
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
- Seler i produkty pochodne;
- Gorczyca i produkty pochodne;
- Nasiona sezamu i produkty pochodne;
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
- Łubin i produkty pochodne;
- Mięczaki i produkty pochodne