Jadłospis
Przedszkole posiada certyfikat „Przedszkola przyjaznego zdrowemu żywieniu i aktywności fizycznej” dlatego dużą uwagę przywiązujemy do zdrowego żywienia.
Dbamy by serwowane dzieciom posiłki były różnorodne i pełnowartościowe, prawidłowo zbilansowana pod względem energii i ważnych składników pokarmowych.
Przygotowując posiłki nie używamy sztucznych “ulepszaczy” typu Vegeta, kostki rosołowe, maggi, itp.
Wprowadziliśmy do jadłospisu różnego rodzaju kasze oraz różne rodzaje pieczywa.
Codzienne posiłki wzbogacane są o świeże owoce i warzywa.
Codziennie podajemy śniadania w formie szwedzkiego stołu - dzieci samodzielnie komponują swój posiłek.
Posiłki nie są limitowane, zawsze można poprosić o „dokładkę”.
Podajemy do picia naturalne, przecierowe soki, napoje ziołowe, herbatki owocowe oraz tradycyjne kompoty. Przedszkolaki mają również nieograniczony dostęp do wody źródlanej.
Jadłospis 24.02-28.02.2025
Dzień tygodnia | Śniadanie | Obiad | Podwieczorek |
PONIEDZIAŁEK 24.02.2025 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Mleko waniliowe. Bułka paryska z masłem. Szynka z drobiu, paprykarz warzywny, dżem. Pomidor, papryka czerwona. Jabłko. 1,7, | Rosół z makaronem. Ziemniaki puree. Nuggetsy z kurczaka. Surówka z kapusty pekińskiej. Kompot wiśniowy. 1,3,7,9, | Sałatka jarzynowa. Pieczywo mieszane(razowe, pszenna) z masłem. Mięta. Herbatnik Petit. Suszone owoce. 1,3.5,7, |
WTOREK 25.02.2025 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Kukurydzianka na mleku. Bułka kajzerka, masło, *twarożek ze szczypiorkiem, *pasta z pieczonego buraka/fety, kabanos drobiowy. Rzodkiewka, szczypiorek, kalarepa. 1,7, Sok owocowo-warzywny, świeży- 1-dniowy Sok „Eliksir Elfów jabłkiem, gruszką i czerwoną porzeczką. | Zupa krem z białych warzyw z grzanką. Łazanki z kapusta kiszoną. Marchewka krojona do chrupania. Kompot z jabłka. 1,3,7,9, | Chleb żytni z masłem. Szynka z liściem, pomidor, szczypiorek. Kawa zbożowa na mleku. Banan. 1,7, |
ŚRODA 26.02.2025 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Płatki śniadaniowe „Ciniminis” na mleku. Chleb z masłem, ser żółty, kiełbasa żywiecka, jajko gotowane. Ogórek zielony, sałata masłowa. Mięta. Melon.1,5,7, | Zupa ogórkowa z ryżem. Ziemniaki puree. Pulpeciki wieprzowe w sosie pomidorowym. Fasolka gotowana. Kompot wieloowocowy. 1,3,7,9, | Bułka mieszana (graham, ze szpinakiem) z masłem. Ser biały krojony. Papryka czerwona. Herbata owocowa. Ciastko owsiane. Jabłko. 1,7, |
CZWARTEK 27.02.2025 r. | SZWEDZKI STÓŁ: Kawa inka na mleku. Bułka z orkiszem, masłem, serek Favita plastry, ser mozzarella kuleczki, humus ze słonecznika. Pomidor, ogórek kiszony. Gruszka. 1,3,7, | Zupa buraczkowa z ziemniakami, zieleniną. Kasza gryczana na sypko. Kolorowy kociołek z mięsem wieprzowym (cukinia, marchew, kukurydza, papryka). Kompot z agrestu. 1,7,9, | Pączęk z marmoladą. Herbata z cytryną. Mandarynka. 1,7, |
PIĄTEK 28.02.2025 r.
| SZWEDZKI STÓŁ: Manna na mleku. Chleb razowy z masłem, szynka gotowana, twarożek z rzodkiewką, kiełbaska rajska. Pomidor koktajlowy, ogórek zielony, szczypiorek. Melisa. Pomarańcza. 1,7, | Zupa serowa z makaronem. Ziemniaki. Ryba soute. Surówka z kiszonej kapusty z marchewką. Kompot owocowy. 1,3,4,7,9, | Bułka kukurydziana z masłem. *Pasta z jaja. Papryka czerwona, szczypiorek. Kawa zbożowa ”Kujawianka” na mleku. Jabłko. 1,3,7, |
- Ze względu na dostawy intendent zastrzega sobie prawo do modyfikacji w jadłospisie.
- Zgodnie z informacjami od producentów użyte produkty gotowe (np. kakao, herbata, dżem, produkty mięsne, przecier pomidorowy) mogą zawierać śladowe ilości glutenu, mleka krowiego - łącznie z laktozą, jaj, soi, orzecha i gorczycy)
- *przygotowywane w kuchni przedszkola
- Alergeny:
1. Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem: a) syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę ( 1 ); b) maltodekstryn na bazie pszenicy ( 1 ); c) syropów glukozowych na bazie jęczmienia; d) zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego;
2. Skorupiaki i produkty pochodne;
3. Jaja i produkty pochodne;
4. Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy; b) żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina;
5. Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne;
6. Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem: a) całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego ( 1 ); b) mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego; c) fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego; d) estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego;
7. Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą), z wyjątkiem: a) serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolni czego, b) laktitolu;
8. Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis L.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinoinensis (Wangenh.) K. Koch), orzechy brazylij skie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queensland (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego;
9. Seler i produkty pochodne;
10. Gorczyca i produkty pochodne;
11. Nasiona sezamu i produkty pochodne;
12. Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/litr w przeliczeniu na całkowitą zawartość SO 2 dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców;
13. Łubin i produkty pochodne;
14. Mięczaki i produkty pochodne